Как да избегнем стреса преди и след летния отпуск?

Почивката през лятото е един от най-чаканите моменти за всички хора с динамично и напрегнато ежедневие. Често обаче по-отговорните служители и мениджъри изпитват силен стрес преди и след отпуската.

Разминаванията между очакванията за добро прекарване по време на почивката и реалността, могат да доведат както до гняв за пропиляното време, така и до потиснатост, нервна напрегнатост, отчаяние, умора, изтощеност, избухливост, бърнаут. 

Основният съвет тук е един – да бъдете отдадени на това, което правите – ако е почивка, да е пълно откъсване от ежедневието, ако е работа, да е работа.

Споделяме с Вас няколко важни стъпки, които е препоръчително да направите, за да избегнете стреса както преди почивката, така и след нея.

Преди почивката

1. Подгответе се

Обмислете предварително какви ангажименти са най-приоритетни в работата и вкъщи. Направете план за тяхното изпълнение, така че да не се наложи да направите много неща накуп, точно преди отпуската. Не поемайте допълнителни ангажименти, ако прецените, че няма да се справите с тях в срок. 

2. Съобщете, че излизате в почивка

Информирайте предварително вашите колеги, клиенти и партньори за вашето планирано отсъствие. По този начин те също ще планират работата си с вас и ще знаят, че няма да могат да разчитат на пълно съдействие през почивката ви.

3. Планирайте кога да сте на разположение

Ако трябва да бъдем съвсем честни, живеем в динамично време и пълното отдаване на почивката е почти невъзможно. Ако сте от хората, които няма как да избегнат някои ангажименти по време на отпуската, планирайте в кои часове ще сте на разположение и информирайте своите колеги и партньори, за да не ви притесняват извън определеното от вас време. 

След почивката

Дните от отпуската обикновено са дълго чакани, а минават толкова бързо. За повечето от нас връщането на работа след почивката е свързано с период на адаптация към офиса и работната среда. 

Ето и няколко съвета как да преминете през този период плавно и да запазите приятните спомени от почивката възможно най-дълго:

1. Оставете си време между почивката и работата

Ако се върнете от морето часове преди да влезете в офиса, няма да можете да си  “починете от почивката”, което ще направи адаптацията ви към работната среда по-трудна. Най-добре оставете поне един ден, в който да се отдадете на отдих вкъщи, преди да се върнете в офиса – това ще ви позволи да се настроите и да преминете по-плавно към работен режим.

2. Навлизайте в работата постепенно

Не планирайте важни срещи и не се ангажирайте с важни срокове в първите дни след почивката. Информирайте се за нещата, които са се случили докато ви е нямало, планирайте и приоритизирайте. 

3. Споделете преживяванията си с колеги

Споделете преживяванията си от почивката. Това ще ви позволи да навлезете по-лесно в работата, а и ще направи обстановката в офиса по-приятна. И след като вече сте обратно в офиса, седнали на бюрото и четете натрупаните мейли, не забравяйте да спирате за малко и да си спомняте за хубавите моменти, прекарани с приятелите и семейството.

4. Отделяйте време за редовни малки почивки и забавления

Не възприемайте края на отпуската като край на приятните изживявания. Редовно отделяйте време за вечери с приятели, разходка в парка, уикенд сред природа, спорт или всяка друга социална активност, която ще ви разтоварва от динамичното ежедневие и всички отговорности.

Стресът – убиецът на 21 век. Ние можем да го управляваме и можем да научим и Вас!