Мерки за предпазване от топлинен удар и прегряване

Топлинният удар и прегряването са типични за летния сезон. Препоръките на медицинските специалисти за предпазване от тях се свеждат до няколко необходими условия. Първото и най-основно от тях е хидаратация на тялото с помощта на необходимото количество течности. Оптималните дози вода на килограм тегло варират според пола и възрастта. Съвсем обобщено около 1,5-2 литра –  вода през лятото е напълно нормален прием. Освен с вода, течности се набавят и от плодови сокове, чай (билков и зелен, бял). Черният съдържа големи количества кофеин, както и кафето. Те имат диуретични свойства, затова се препоръчва да се пият заедно с чаша вода, за да се избегне обезводняване.

За да бъде хидратацията стабилна, добре е течностите да се пият често и на малки глътки.  Появата на жаждата вече е явен симптом на настъпило обезводняване. Газираните напитки не действат особено хидратиращо, тъй като съдържат голямо количество захар и фактически задълбочават жаждата.

Особено податливи и застрашени от топлинен удар или прегаряне са децата и по-възрастните хора. Според специалисти, тези състояния далеч не са безобидни и могат да се окажат дори животозастрашаващи. Много внимателни в жегите трябва да бъдат хора със сърдечносъдови проблеми и различни видове хронични заболявания като есенциална хипертония, например. Бдителни в това отношение трябва да бъдат и хора с наднормено тегло.

Представителите на рисковите групи е желателно да не излизат навън на слънце в най-горещите и опасни часове между 11 и 16 ч. Ако все пак е необходимо, придвижването трябва да става по сянка, с шапка на главата и слънчеви очила.  Ползването на чадър при силно слънце също е практично решение. Активното физическо натоварване при хора, работещи на открито, съчетано с обезводняването, също е рисков фактор. В горещото време се препоръчва носенето на дрехи от леки и проветриви материи като памук, лен, бамбук, вискоза и коприна. Изкуствените материи водят до запарване. Цветовете на дрехите трябва да са светли, защото тъмните поглъщат топлина.

Избягването на алкохола в светлите часове и на преяждането също е от полза за предпазването. Спиртните напитки обезводняват организма. Добрата хидратация се осъществява и с помощта на течна храна под формата на супи и големи количества плодове и зеленчуци.

Представителите на рисковите групи, които нямат изградения навик да пият голямо количество течности, могат да разчитат на електролитни напитки за хидратация. Такива се предлагат в готов вид за спортуващи след тренировка. Приготвят се и като във вода се добвят резанчета цитрусови плодове, краставица, подправки – мента, магданоз, копър. Освежаваща и хидратираща напитка е кокосовата вода, природен дар от топлите страни.

Слънчевият удар и топлинният се различават по между си по обстановката на поява. Престоят на силно слънце е условие за слънчев удар, а топлинният може да се получи и в затворено помещение. Когато в стаята е горещо, задушно и непроветрено, тази обстановка предразполага към подобен инцидент. Оптималната стайна температура през лятото за работа е 28 градуса.  Затова поддържането й в помещенията е от голямо значение.

Проветряването е необходимост, за да се избегне топлинен удар.  Температурата в затворените пространства не бива да се различава твърде много от външната,  тъй като това обременява сърдечно-съдовата система.  Повишената влажност на стайния въздух също е рисков фактор. Относителната влажност на въздуха нараства правопропорционално на температурата. В такива случаи влагоуловителните уреди могат да помогнат.  Климатиците осигуряват промяна на температурата, а вентилаторите поне раздвиждват  въздуха и прогонват усещането за задуха.

Симптомите и при топлинен и слънчев удар са много сходни. Това са главоболие, зачервяване, затопляне на лицето. Появяват се и затруднено, ускорено дишане, отпадналост, гадене и повръщане, световъртеж и шум в ушите. По-тежки признаци са халюцинации, загуба на съзнание, гърчове.  Потните жлези спират работа и това води до повишена телесна температура. До появата на медицинска помощ пострадалият трябва да бъде изнесен на сянка и прохлада. Необходимо е, да се свалят дрехите и да се поставят студени компреси  на челото, гърдите, подмишниците и бедрата. Лицето трябва да се напръска с вода. Ако пострадалият е в съзнание, може да пие течности и то подслдени, за да си набави електролити. При навременно охлаждане терморегулацията и тонуса се възстаноявават за няколко часа.