Съчетаване на работа и почивка през лятото? Мисия – възможна!

Хоум офис – една от най-често споменаваните фрази напоследък. Вече повече от година живеем в много по-различна действителност. До 2020 година дистанционната работа беше позната предимно на заетите в ИТ сферата, но ето че вече тя не е чужда за повечето от служители, които напълно или частично успяха да пренесат работата си в онлайн среда. 

В разгара на летния сезон работата извън офиса, безспорно има своите предимства. Нека видим кои са те:

Даваме си почивка от шума на големия град

Шумът на големия град, трафикът, безкрайните опашки – всичко това води до допълнително напрежение през деня, който за всеки работещ и без друго е натоварен. Тишината в курортно морско градче или в планината, в съчетание с чистия въздух и значително по-бавния ритъм на живот определено са сред най-големите предимства, когато решим да работим отдалечено. 

Успяваме да си почиваме по-качествено

Голямо предимство да работим от морето или планината е и възможността да си починем качествено след работния ден. Когато си почиваме, имаме възможност да направим разходка на плажа или сред природата. Това би ни помогнало да отпуснем съзнанието си и да намалим нивата на стреса, които са неизбежни по време на работния ден. 

Когато променим средата генерираме нови идеи и повишаваме продуктивността си

Промяната на работната среда, особено когато е допълнена от качествена почивка и релакс, е най-добрата предпоставка да получим нови идеи. Освен това, фактът че имаме възможност да отпочиваме качествено след работно време, повишава продуктивността ни през следващия работен ден. 

Стресът е едно от най-разпространените негативни явления на 21-ви век. Това поставя нашата психика и организъм на изпитание и може да стане причина за развитието на множество заболявания. По последни статистически данни на Европейската агенция по безопасност и здраве, стресът на работното място е вторият в Европа най-често съобщаван здравословен проблем, свързан с работното място – след мускулно-скелетните смущения.

Затова, ние от Респонса Превент ви напомняме, независимо дали работите в корпоративния офис, в малък домашен офис, на морето или в планината – безопасността, предотвратяването на трудови травми и заболявания трябва да бъде един от най-важните ви приоритети. Желаем ви ползотворно и безопасно лято и бъдете отговорни!