Признаци и съвети за бързо реагиране при прегряване, слънчев и топлинен удар

В разгара на лятото неминуемо има дни с непоносимо горещо време. В тези дни най-много зачестяват случаите на прегряване, слънчев или топлинен удар.

Прегряването обикновено се получава в резултат от висока температура на околната среда, излагане на директна слънчева светлина, понижен прим на течности, неподходящо облекло, здравословно състояние и други фактори, които оказват влияние. Независимо какви са причините довели до прегряването е необходимо бързо да се вземат мерки, тъй като то може да премине в топлинен удар.

Разликата при топлинен и слънчев удар е в това, че топлинен удар може да се получи не само на слънце. Топлинен удар може да се получи при работа в топли и влажни помещения, при задушно време и висока влажност на въздуха и на открито. При топлинния удар се спира отделянето на пот в следствие на дехидратация, за разлика от слънчевия удар, при който потоотделянето е запазено.

Симптомите съпътстващи прегряване

Тези симптоми се изразяват в отпадналост, гадене, световъртеж, обилно потене, повишена температура и жажда. Ако усетите един или няколко от тези сиптоми трябва незабавно да вземете мерки за охлаждане на организма. Важно е мерките да не бъдат драстични! 

 • Преместете се и не стойте на директна слънчева светлина
 • Починете си на хладно, сенчесто и проветриво място
 • Сложете студени влажни кърпи върху кожата
 • Приемайте повече течности (в такова състояние са препоръчителни и различните спортни напитки, защото освен вода те възстановяват и недостигащото количество соли)
 • Съблечете дрехите си
 • Подухвайте с ветрило или друг предмет

Домашните мерки са препоръчителни и достатъчни само при състояния, които не надвишават средна степен на прегряване. За по-тежките състояния трябва задължително да се обърнете за лечение към специалист! Необходимо е незабавно да потърсите лекарска помощ, ако имате висока телесна температура между 39 и 41 градуса и ако симптомите продължават повече време или се влошават. Ако телесната Ви температура е висока, а не се потите може да става дума за топлинен удар, при който трябва да се вземат спешни мерки.

Топлинният удар е последната и най-тежка форма на хипертермия (прегряване на тялото), която води до увеличаване на телесната температура и се съпровожда от различни физиологични и неврологични симптоми. Терминът много често се използва неправилно при форми на прегряване, които са “по-невинни”, но за разлика от тях топлинният удар е животозастрашаващо състояние, което може да се окаже фатално, ако не бъде правилно лекувано.

Човешкия организъм е способен да се освобождава от излишната топлина през кожата и чрез процеса на изпотяване, обаче ако са налице анормални фактори като много висока температура и/ или влажност, продължително излагане на силно слънце, тялото не успява да се справи с натрупващата се топлина чрез естествените си защитни механизми. Причина за топлинния удар може да бъде и дехидратирането (липсата на достатъчно влага в клетките), което води до неспособност на тялото да се изпотява с нужната скорост, което води до повишаване на температурата в него.

Симптомите за настъпване на топлинен удар

Това са липса на потене, висока температура, затруднено дишане, гореща и зачервена кожа, главоболие, световъртеж, гадене, повръщане, болка във или под гърдите, схващане на мускулите, учестен пулс и загуба на съзнание или намалена ориентация. За сериозността на състоянието не може да се съди по броя наличните симптоми. При съмнение за топлинен удар незабавно трябва да се потърси лекарска помощ. Важно е да се знае, че ако не се лекува, това състояние води до спиране на дишането и смърт. Междувременно до пристигане на лекарския екип трябва да се направят опити за сваляне на температурата в къщи, като се спазват следните препоръки:

 • Не стойте на директна слънчева светлина
 • Направете охлаждаща процедура на пострадалия, като например:
  • потапяне в хладна вода
  • обтриване на тялото с влажна кърпа
  • вземане на студен душ
  • напръскване с градински маркуч
  • лягане срещу вентилатор или климатик
  • увиване във влажен чаршаф или кърпа.
 • Докато температурата не падне под 39 градуса трябва да се правят опити за охлаждане
 • Когато температурата падне трябва пострадалия да се подсуши и да се покриете със сух чаршаф
 • Подухвайте с ветрило или друг предмет
 • Стойте пред вентилатор или климатик
 • Ако състоянието позволява приемайте течности
 • Ако температурата започне да се вдига охлаждащите процедури трябва да се повторят

Не забравяйте, че освен топлото време и директната слънчева светлина предразполагащи фактори за слънчев и топлинен удар могат да бъдат усилена физическа работа при пълен стомах, употреба на алкохол, носене на дебели и затворени дрехи, както и наличие на сърдечно-съдово заболяване и затлъстяване.  Хората в старческа възраст и децата се нуждаят от засилено наблюдение и наставления през горещите периоди на годината. Работните места с условия за възникване на топлинен удар трябва да бъдат пригодени към нормални работни условия, които да се следят с особено внимание.