Обратно на работа

Просто обратно на работа

Летните отпуски са вече към своя край и е време да насочим внимание към обратно на работа.

Никой от нас не знае дали връщането на работа ще бъде в офиса, предприятието или отново от вкъщи. Без значение къде е то трябва да го направим по най-здравословния и безопасен начин.

Лятото и летните отпуски ни дават специални емоции и настройката за работа става трудно, а понякога дори стресираща. Свикнали сме да се връщаме бързо в работен ритъм, а това не е здравословно. Както трудно превключваме от режим работа в режим почивка, така трудно правим и обратното. Важно е преходът към едното и другото да стане плавно и на стъпки.

Създайте свой собствен модел за връщане на работа, защото всеки от нас има индивидуална нагласа и навици. Направете го съзнателно и с ясната мисъл, че го правите са себе си.

Ние може да дадем примери и насоки, които да помогнат да направите Вашия личен план “Обратно на работа”. В този план на първо място трябва да бъде Вашето и на колегите Ви здраве и безопасност. Няма значение дали ще се върнете на работното си място в предприятието или ще работите от вкъщи, рискове има навсякъде.

План – обратно на работа

Ето няколко съвета:

  1. Обърнете внимание на здравето и безопасността на работното място – както казахме вече няма значение дали ще работите в помощение на работодателя или във Вашия дом – трябва да огледате работното си място и да го подобрите, изчистите, подредите или друго, за да стане по удобно и безопасно за работа. Обърнете внимание на бюрото, стола, подредбата на бюрото, предмети около или под работното място. Махнете всичко, което може да предизвика риск. Ако работите от вкъщи е добре да направите всичко това 1-2 дни преди връщане на работа. Този чек лист за Безопасен дом ще Ви бъде полезен – изтегли от тук.
  2. Не оставяйте нищо за последният момент – стресът е най-големият враг при връщането на работа. Създаването на план или чек лист предотвратява пропуски, забавяния и намалява стреса. Представете си, че трябва да занесете документи в офиса и се сещате за тях 5 минути преди да тръгнете. Какво ще стане, ако търсенето им отнеме 20 мин? Направете план за всичко, което трябва да вземете или направите преди да се върнете обратно на работа. Пригответе дрехите си от предната вечер.
  3. Информирайте се – към днешна дата пандемията налага постоянни промени на правилата. Обадете се на колега, които е бил през последните 1-2 седмици на работа или на прекия си ръководител за да се информирате за обстановката. Може би фирмата Ви е взела решение да се върнете на работа или да работите от home office. Може да има извънредна оперативка. Може да са Ви повишили, но мейла с информацията не е стигнал до Вас. Все пак бяхте на почивка!
  4. Обърнете внимание и на трафика. Може би някой ремонт е приключил ще се е намалило времето за стигане до офиса. Това ще Ви спечели 5-6 мин сън, които са много ценни след отпуска.
  5. Разпределете работата си – и тук ще говорим за поредния план. Вече сте на работа и задачите, които Ви чакат са цял куп. Няма как да ги свършите наведнъж, а и не е здравословно. Приоритизирайте! Направете план за цялата седмица и увеличавайте натоварването стъпка по стъпка. Свършете първо най-неотложните задачи.

Движение и вода

Mного е важно през първите дни на работа да не останете заковани на стола. Добре е да направите система на работа. Една такава, която ние препоръчваме е 90 към 20 – 90 минути работа; 20 мин почивка. Може да настроите таймер на телефона си, за да не забравите. Знаем, че кафето е чест спътник на работния процес, но препоръчваме да наблегнете на водата, поне в първата седмица след връщане на работа.

И за финал

Можем да добавим още много неща, но Вие вече знаете за какво говорим. И все пак всичко може да се обърка в последният момент. Може кучето да изцапа подготвените за утре дрехи, може децата да използват чек листа Ви за оцветяване или да го превърнат в много малки листчета, може да се окаже, че сте си забравили личната карта в хотела… ужас! Но все пак не забравятйте, че бяхте на почивка и задръжте положителните емоции възможно най-дълго.

И все пак времето все още е страхотно! Може би ще планирате още една или повече почивки до края на лятото.