Превенция от COVID-19

Превенция от COVID-19

Нашите приятели от Vita Rama подготвиха един изключително полезен материал “Как да се предпазим от COVID-19”. Както за нас, така и за тях превенция от COVID-19 и здравето и безопасността е основния фактор да останем в добро здраве максимално дълго време. Колегите от Vita Rama дълги години споделя и преподават как да бъдем здрави, чрез правилно хранене.

Ето съветите за превенция от COVID-19:

1. Пълноценно растително хранене за подсилване на имунитета.

В едно изследване през 2009 година 170 човека на възраст около 60-65 години са разделени две групи. За период от 16 седмици стандартната група консумира 2 порции с плодове и зеленчуци на ден, а другата група 5 порции. Резултатите показват, че плодовете и зеленчуците значително са повишили имунитета при възрастните хора и те се справят доста по-добре срещу вирусите и пневмонията, отколкото другата група на стандартно хранене. Но за да е пълноценно растителното хранене, трябва да включите в менюто си всички видове групи като:

  • плодове (наблегнете на повече цитруси – портокали, мандарини, киви, грейпфрут);
  • зеленчуци (особено зеленолистни и кръстоцветни като маруля, рукола, магданоз, кейл, броколи, карфиол, зеле (за предпочитане червено);
  • зърнени култури: ориз, просо, елда, киноа, овес, царевица и други;
  • бобови култури: боб, леща, нахут, мунг дал и други;
  • цели семена, ядки, авокадо и маслини: като сигурен източник за мазнини.

Оптималната пропорция между основните хранителни вещества е 60-80% въглехидрати, 15-20% мазнини и 10-12% белтъчини.

Вижте рецептите на Vita Rama в Youtube канала на Vita Rama >>

2. Поддържане на здрав чревен тракт.

В човешкия чревен тракт присъстват около 1000 вида микробиота. Като цяло в организма има 10 пъти повече микробиомни същества, отколкото собствени клетки. Тези естествено срещащи се чревни бактерии ни помагат да обработваме и усвояваме хранителните вещества. Те взаимодействат с имунната система и покриват първите ни защитни линии като кожата и вътрешните мукозни мембрани. За да се хранят и възстановяват те се нуждаят от адекватен прием на достатъчно естествени растителни източници. Храните от растителен произход са богати освен на витамини и минерали, също и на фибри, полифеноли и фитохимикали, които подхранват нашите „добри“ бактерии и имунната система.

3. Здрава кръвоносна система.

Изследване на Американската сърдечна асоциация показва, че хранене, включващо висока консумация на растителни храни и ниска консумация на животински храни е свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдова заболеваемост и смъртност в общата популация.

4. Оптимален прием на витамини и минерали.

Много изследвания в последните години показват, че хранителната стойност на храните, които консумираме е намаляла значително през последните 70 години, в резултат на експлоатиращо земеделие и обеднели почви. Поради това от изключителна важност е приемът на хранителни добавки, които да осигурят необходимите дневни дози на ценни вещества и да ни предпазят от дефицити. Сред тях от изключителна важност са

  • Витамин B12, койтоиграе важна роля в производството на бели кръвни клетки, помага за създаването на ДНК, нервни и кръвни клетки, и има решаващо значение за поддържането на имунната система и здравето на мозъка. Най-застрашени от дефицит са: хора над 50 години, вегани и вегетарианци, хора със стомашни проблеми и особено тези, които приемат инхибиращи лекарства за стомашен сок, както и жени, приемащи противозачатъчни.
  • Витамин D3: Метаболизиращите ензими и рецептори за витамин D присъстват в много видове клетки, включително различни имунни клетки като антиген-представящи клетки, Т-клетки, В-клетки и моноцити. Особено необходим е приемът му през зимния период, тъй като всички сме изложени от риск на дефицит в този период на годината. 
  • Витамин C:препоръчителната доза е 2 пъти на ден по 300 мг за предпазване и 3х100 мг при необходимост. Витамин С допринася за имунната защита като поддържа различни клетъчни функции на вродената и на адаптивната имунна система. Витамин С се натрупва във фагоцитните клетки като неутрофили и може да засили хемотаксиса, фагоцитозата, генерирането на реактивни видове кислород и в крайна сметка убиването на микроби.
  • Магнезий: Участва в повече от 300 химични реакции в организма. Мускулите имат нужда от него, за да се свиват; нервите се нуждаят от него за изпращане и получаване на съобщения; той поддържа сърцето постоянно да бие и имунната система да е в пълната си сила. Повечето хора могат да си набавят достатъчно магнезий като ядат зеленолистни зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови и ядки, но все пак над 80% от хората страдат от липса на магнезий. Затова е добре да се приема поне по 150 мг на ден.
  • Цинк: подпомага директно имунологичната ефективност срещу вирусите и участва в многобройни възстановителни процеси в организма.
  • Селен: Селенът е основен микроелемент, който влияе на различни аспекти на човешкото здраве, включително и адекватния имунен отговор. Чрез включването си в селенопротеини, той участва в регулирането на оксидативния стрес, окислително-възстановителните и други важни клетъчни процеси в почти всички видове тъкани и клетки, включително тези, които участват във вродени и адаптивни имунни отговори. Затова селенът е важен за борбата с вирусите. Може да приемате добавката селенометионин или да консумирате 2-3 бразилски ореха на ден, но бъдете внимателно те да не са стари и гранясали.

5. Прием на антибактериални билки.

Антибактериалните билки няма да ви помогнат директно срещу коронавирус, но ще подобрят чревната флора.
За някои от тях не се препоръчва по-дълъг от 10 дни профилактичен курс, тъй като могат да подразнят чревната лигавица. Такива са: куркума, харитаки, карамфил, артемизинин, моминска вратига. Други могат да се приемат постоянно в умерени количества: амла, бъз и джинджифил. Хранителни добавки като Herbal Helper съчетават тези и други подобни билки. Подходяща също е гъбата чага, която се препоръчва да се приема като концентрат – по този начин алфа и бета глюканите се увеличават многократно и значително повишават имунната система.

6. Постене с вода или плодове.

Веднъж седмично или два пъти месечно можете да направите пост само с вода, плодове или зеленчукови шейкове. Това ще облекчи организма от натрупаните токсини и ще повиши имунитета.

7. Прием на достатъчно вода.

Препоръчително е дневен прием на поне 1.5-2 литра вода (изворна или пречистена с обратна осмоза). Хидратацията на клетките е много важна за тялото, както и за елиминирането на токсичните субстанции от организма.

8. Чист въздух.

Проветрявайте редовно помещенията, в които работите и живеете. Когато паднат ограниченията опитвайте се да ходите често в планината и на места, където има чист въздух. Ако живеете в голям град, препоръчително е да си осигурите система за пречистване на въздуха, с която да намалите нивото на вредните прахови частици. 

9. Повече движение, физически и дихателни упражнения.

Препоръчително е да отделяте всекидневно поне по 15-30 минути за упражнения, които ще раздвижат ставите, стимулират стомашно-чревната дейност, бъбреците и кръвоносната система. Задължително отделете и поне 10 минути за дихателни упражнения, които да насищат тялото с кислород.

10. Адекватна почивка и достатъчно сън.

Нервната енергия е необходима, за да протичат нормално жизнените процеси в тялото. Единственият начин да я набавим, е като отделяме достатъчно време за сън и почивка.

11. Медитация и положителни емоции.

Препоръчително е да включите поне 15 минути медитационна практика на ден и да се заобикаляте с положителни и любящи личности. Така стресът ще намалее естествено. 

12. Поддържане на добра външна хигиена.

Редовно мийте ръцете си с вода и сапун, при липса използвайте дезинфектант, поддържайте тялото си чисто с ежедневно къпане и почистване на зъбите. Нека спазването на външна и вътрешна хигиена стане част от ежедневието ви. 

13. Избягване на близък контакт с хора, които са болни.

14. Спазване на физическа дистанция. Превенция от COVID-19.

Сведете до минимум пътуванията и социалните контакти – това е най-ефективният начин да се ограничи разпространението на коронавируса. Не ходете на работа, ако сте болни или имате възможност да работите дистанционно от вкъщи.

15. Покривайте устата си с кърпа, салфетка, шал или ръкав при кашляне и прозяване.

16. Носете маски.

Носете маска за лице, когато сте сред хора. Ако ползвате медицинска маска сменяйте я често. Повече информация за меските може да намерите тук >>

17. При грип или настинка останете си вкъщи.

Ако имате температура препоръчваме да приемате само течности без хранене.
Както вече обсъдихме, не сваляйте температурата изкуствено с медикаменти, защото тя е вашия естествен лечител. Направете си разхлабителен чай, за да изчистите червата от отпадъците, които са развъдник на лоши бактерии и паразити.
Вслушайте се в тялото и го оставете да си свърши работата. Най-доброто, което можете да направите, е да не му пречите, а по-скоро да му помогнете чрез природни методи.

18. Не се тревожете прекалено. 

Полагайте с постоянство и устойчивост усилия за повишаване на имунитета си чрез здравословен начин на живот и пълноценно хранене.
Бъдете отговорни за своето здраве и здравето на другите.

Здравето е Ваша лична отговорност!

Цялата статия на Vita Rama може да намерите тук.

Тези съвети могат да бъдат приложени и на работното място. Съчетайте тези 18 точки с адекватни здраве и безопасност на вашето работно място и ще осигурите превенция от COVID-19 и ще намалите до минимум риска от заразяване.