Прегарянето в учителската професия

Учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща подкрепа и не отделят необходимото време за почивка, могат лесно да станат жертва на синдрома на професионалното прегаряне.

Psychology Today описва професионалното прегаряне като „състояние на хроничен стрес, което води до физическо и емоционално изтощение, цинизъм, дезориентация, чувство за неефективност и липса на постижения“. Учителите обикновено работят много, развиват уменията си непрестанно и имат желание да дадат много добавена стойност. Тези черти са похвални, но могат доведат до негативни последствия за психологическото и физическото им здраве.

В книгата си „Ефектът на уикенда“ Катрина Онстад твърди, че живеем в „култ към преумора“ и това, че си работохолик, често се слави като добродетел, когато не би трябвало да бъде. Професията на учителя предполага висока отговорност и преподаването става част от  идентичността на човека, но заетите в сферата не трябва да забравят, че е важно да се грижат за себе си.

Професионалното прегаряне е много повече от просто чувство на умора или претоварване и може да доведе до сериозни състояния, както и соматични проблеми. Сред често срещаните симптоми са:

Чувство на постоянна умора: Цел ден на преподаване е достатъчен, за да накара всеки да се почувства уморен, но ако изпитвате умора, преди дори да стигнете до училище, може би се нуждаете от почивка.

Често забравяне и проблеми с концентрацията: Затруднено изпълнение на нормални ежедневни задачи и проблеми с концентрирането върху работата.

Промяна в апетита и теглото: Наблюдават се промени в навиците за хранене и видимо покачване или намаляване на теглото.

Чувство на тревожност: Ако прегарянето се игнорира в ранните етапи, може да се засили  чувството на тревожност и дори да се стигне до депресия.


Какво можете да направите ако имате симптоми на професионално прегаряне?

● Консултирайте се със специалист

● Ако имате възможност, вземете си почивка от работа

● Изградете навика за малки почивки – всеки ден и всяка седмица

● Потърсете подкрепа от колегите и най-близките си хора

● Приоритизирайте правилно задачите си, за да не се стига до претоварване

● Включете в ежедневието си двигателна активност

“Безопасно училище” и “Безопасна детска градина” са тематични продукти на Респонса Превент, които включват всички необходими документи и сертификати, според изисквания на българското законодателство и Инспекцията по труда, във връзка със здравословните и безопасни условия на труд.

За нас “Безопасно училище” и “Безопасна детска градина” не са просто стандартни пакети с услуги по трудова медицина. За нас „Безопасно“ е инициатива, чрез която прилагаме най-добрите световни практики и стандарти за повишаване здравето и безопасността на вашия екип и децата, за които се грижите.

Тази статия е част от кампанията на Респонса Превент Target Zero, която има за цел да подпомогне детските градини, училищата и университетите да се справят с предизвикателствата по време на пандемията.