Обратно на работа: как да избегнем стреса?

След почивните дни около коледните и новогодишните празници е време да се върнем обратно на работа и заложим началото на една успешна нова година. За мнозина връщането към работен режим обаче e равнозначно на стрес.

Всички ние обичаме почивните дни и си спомняме с удоволствие за миговете, в които споделяме прекрасни емоции с най-близките хора, забавляваме се и сме далеч от натоварващите професионални ангажименти. Когато обаче празниците приключат е нужно да се адаптираме възможно най-бързо към работния процес. В противен случай е много вероятно да не се чувстваме удовлетворени от себе си, нито да сме достатъчно продуктивни.

Ще споделим с вас няколко съвета как по-лесно и бързо да се случи всичко това.

Направете си списък със задачи

Колкото по-организирани сте, толкова по-концентрирани и продуктивни ще бъдете още през първите дни на работа. Планирането има фундаментално значение за целия процес на адаптация. За предпочитане е да си поставите реалистични срокове за изпълнението на задачите според времето и ресурсите, с които разполагате, така че да оползотворите всяка една минута.

Приоритизирайте ангажиментите си

Приоритизирайте си задачите, така че да не изоставате с работата и най-важните от тях да бъдат завършени в срок. Не се заемайте с всички задачи наведнъж, защото така можете да изгубите мотивация и резултатът да бъде прекомерна умора и силна неудовлетвореност, които ще ви повлияят в дългосрочен план.

Общувайте и споделяйте

Бъдете отворени за комуникация със своите колеги и клиенти. Когато обсъждате настоящите си ангажименти с тях получавате по-голяма яснота и се концентрирате по-лесно.

Отделяйте време за забавление и почивка всеки ден

Важно е да намирате поне малко време за себе си всеки ден. Това ще ви помогне да не се преуморявате и да не трупате негативни усещания в себе си. Времето за почивка и разпускане е от изключително значение, защото то ни зарежда с нови сили.

Спортувайте

Отделете време за спорт, който ви е приятен. Той има много важно значение за общото здравословно и психологическо състояние. Благодарение на спорта човешкия организъм се пречиства от натрупаните хормони на стреса, което оказва цялостно положително влияние върху настроението, тонуса и възможностите за по-добра концентрация.