Нейко Нейков в интервю за БНР: Важно е да се правят кампании, свързани със здраве и безопасност в училищата

Нейко Нейков – управляващ партньор на Респонса Превент беше специален гост на Антония Енева в ефира на Радио София, БНР. С водещата той коментира старта на учебната година в разгара на новата вълна на COVID-19.

„Добрите практики в Европа и света са да се правят информационни кампании. Културата за здраве и безопасност се изгражда с информация, която е поднесена по подходящ начин. За децата това би могло да стане през формата на игра или подходящи визуални материали. Новите поколения са много по-различни и мислещи. Важно е обаче родителите да комуникират с децата си вкъщи, за да им помогнат да отсеят невярната и подвеждаща информация“, коментира Нейко Нейков в ефира на Българското национално радио.

Учебната година е изключително важна за децата и за цялото общество. Вече втора година целия свят живее с COVID-19 и е време да намерим начин да се адаптираме, защото вирусът не е нещо, което ще приключи след няколко дни. В България основния проблем е, че липсват ясни правила, насоки и добри практики.

„В България липсва здравна култура. Ние не вярваме на управляващите и институциите. Темата, свързана с COVID-19 е част от здравето и безопасността – сферата, в която екипа ни работи от години. В Европа има структура, която дава добри практики по всички въпроси – Европейска агенция по здраве и безопасност. В нея държавите от континента споделят добри практики за справяне в различни ситуации, включително и за това как да живеем, учим и да се забавляваме по време на настоящата пандемия. Единствената държава, която не е споделила своите добри практики е България – това е показателно за липсата на здравна култура и начини за справяне с кризи в страната“, коментира още Нейко Нейков.

Респонса Превент е служба по трудова медицина и водещ консултант по здраве и безопасност с дългогодишен опит в различни сфери, включително и в образованието. По време на интервюто с Антония Енева от Българско национално радио, Нейко Нейков коментира още темата за ваксините, актуалните мерки и дава примери от практиката на компанията, както и на различните държави за справяне със здравни кризи и изграждане на култура по здраве и безопасност.

Интервюто можете да чуете на следния линк: https://bnr.bg/sofia/post/101527684/neicho-neikov