Кои са най-често срещаните митове за безопасността на работното място?

Погрешните схващания или предубежденията за безопасността на работното място могат значително да повлияят на почти всеки аспект на вашия бизнес. От задържането на служителите и общественото възприятие до финансовите печалби и загуби – ще искате да се пазите от най-често срещаните митове за безопасността на работното място, които пречат на бизнеса ви да расте.

МИТ: Инвестирането в обучение за здраве и безопасност на работното място е твърде скъпо.

Докато обучението по безопасност и здраве на работното място изисква някои предварителни разходи, то бледнее в сравнение с разходите, които вашият бизнес ще трябва да плати след настъпил сериозен инцидент или нараняване. Забележително проучване, проведено от Liberty Mutual Insurance Company, разкри, че над 60% от финансовите директори съобщават, че всеки 1 долар, инвестиран в предотвратяване на наранявания, връща $2 или повече. Тези необходими програми не само ви дават възвръщаемост на инвестицията ви, но и ви спестяват хиляди долари косвени разходи, които трябва да бъдат платени след инцидент. Несъмнено завършването на задълбочено обучение по безопасност и прилагането на програми за безопасност във вашия бизнес ще ви спести пари, време и ценни ресурси.

МИТ: Инцидентите ще се случат, без значение какви предпазни мерки предприемаме.

Безопасността не е нещо, което се случва само по себе си без никакво планиране, усилия или действие. Всъщност е точно обратното. Създаването на безопасна среда изисква постоянна внимание към детайлите и проактивно мислене. Безопасността не е нещо, което наблюдаваме, а по-скоро нещо, което практикуваме всеки ден от живота си. Инцидентите често се случват, когато бързаме или просто не обръщаме внимание.

МИТ: Моите служители знаят как да се защитят и да работят безопасно без формално обучение.

Никога не трябва да приемаме това, което някой знае или не знае. Това, което може да изглежда очевидно за един човек, може да бъде напълно пренебрегнато от друг. Ако приемем, че вашите служители вече знаят всичко е рецепта за бедствие, което може да застраши живота и да ви струва финансови средства.

МИТ: Работим в офис и не е нужно да се тревожим за опасности на работното място.

Въпреки че всяка работна среда има различна степен на опасност и излагане на потенциални опасности, всяко работно място, дори офисите, са обект на злополуки, наранявания и заболявания. Всъщност може да се твърди, че заседналата работна среда е изправена пред особено опасни предизвикателства за здравето и безопасността, тъй като бездействието може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми. Редица изследвания показват, че хората, които седят за продължителни периоди от време, са изложени на по-голям риск от затлъстяване, повишено кръвно налягане, висока кръвна захар, сърдечни заболявания и дори рак. Ясното разбиране на опасностите за безопасността на работното ви място ви позволява да насърчавате по-здравословен и по-безопасен работен ден за служителите. По-здравите служители означават по-малко искове за здравно осигуряване, по-малко пропуснати работни дни и в крайна сметка намаляват вероятността от предотвратими злополуки.

МИТ: Безопасността на работното място засяга само един аспект от нашия бизнес.

Това погрешно схващане може да бъде особено вредно, защото ви позволява да видите по-голямата, дългосрочна картина за вашия бизнес. Важно е да държите нещата в перспектива и да помните, че служителите също са хора, с животи и близки извън работата. Но дори и отвъд това е жизненоважно да имате предвид, че вашите клиенти, партньори, инвеститори, филиали и обществеността също обръщат специално внимание на вашия бизнес. Когато инвестирате в екипа си, хората със сигурност забелязват и репутацията ви се възползва като пряк резултат.

Помислете дали вашият бизнес се поддава на някое от тези погрешни схващания и насърчавайте екип, който  цени безопасността, по-здрав е и по-щастлив да дойде на работа всеки ден. Вашият бизнес ще види подобрения в обслужването на клиентите, морала, производството, задържането и репутацията – всичко това е от съществено значение за растежа и дълголетието на вашия бизнес.

Статията е писана по материали на образователния център на Европейската агенция по здраве и безопасност.