Как да намалим риска от заразяване с коронавирус

Вирусът SARS-CoV-2 се предава главно по въздушно-капков път и попада в организма ни предимно през устата и носа, чрез:

 • вдишване на пръски, отделени от заразен човек, при дишане, кашляне, говорене.
 • собствените ни замърсени ръце

Затова във всеки един момент от нашето ежедневие, трябва активно да възпрепятстваме тази възможност, с няколко прости правила, които са:

 1. Правилно носене на маската

Преди да влезем на закрито или когато сме в близост до други хора, трябва да поставим маската с чисти ръце плътно върху носа, устата и под брадичката. Само така поставена маската, може да ни предпазва. Представете си, че не може да плувате, но вместо да облечете спасителната жилетка, я метнете просто на рамо. По този начин, тя няма да ни помогне да не потънем.

 1. Не пипай лицето!

Не трябва да докосваме лицето си, маската, косата с недезинфекцирани ръце. Помислете си колко често неосъзнато го правим. За това може да ни помогнат ръкавиците – ще ни напомнят, че ръцете ни не са чисти.

 1. Спазване на дистанция

За съжаление се налага да избягваме преките контакти, като ръкуване, потупване, прегръщане с други хора. Спазването на дистанция ни предпазва, защото вирусът се предава главно по въздушно-капков път. Важно е да избягваме особено места с кашлящи, кихащи и лица без маска.

 1. Дезинфекция

След всяка среща е добре да действаме така, сякаш сме посетили болен човек и да не допускаме да пренесем заразата. Затова трябва да:

 • дезинфекцираме добре ръцете си, дръжките на чантите, които носим, дръжката на вратата на колата (ако сме с личен автомобил), на дома, с индивидуален флакон дезинфектант. Ръкавиците ще ни помогнат да понесем по-леко честата дезинфекция на ръцете.
 • отключваме и отваряме вратата на колата/ входната на дома, само с чисти ръце.
 • дезинфекцираме обувките си, като особено внимание обърнем на подметките и чак тогава, да се качим в колата или да влезем вкъщи.
 • съблечем дрехите си по възможност в коридора 
 • да вземем душ

За лична превенция след натоварен работен ден или при съмнения, може да направим гаргара с вода за уста с алкохол /не се пие/.

 1. Храни се безопасно

Добре е да избягваме консумацията на храни и напитки навън, освен ако те не са пакетирани. Приготвената вкъщи храна е за предпочитане.

 1. Плащане с карта

Парите минават през много ръце, а вирусът се задържа върху тях с дни. Затова препоръчително е да плащаме безконтактно с карта, или след всяко докосване на монети и банкноти, да измием и дезинфекцираме старателно ръцете си. Добре е да съхраняваме парите си така, че да нямат контакт с други предмети – ключове, документи, козметика.

Нека съзнателно съобразим ежедневието си с тези правила и да помним, че един-единствен пропуск може да се окаже фатален!