имунитет

Имунитет – Да обърнем внимание и да го подобрим по време на пандемия

Да носим маски, да спазваме необходимата дистанция, да си мием ръцете – във времената на коронавирус тези правила важат по цял свят. Но това ли е единственият начин да се предпазим от заразата с новия вирус? Не съвсем. Има още нещо, което е почти толкова важно, колкото и миенето на ръцете. А именно: добре функциониращ имунитет.

Имунната ни система функционира нормално, само ако организмът разполага с достатъчни количества микроелементи и витамини. Те не снабдяват организма с енергия, но са от много съществено значение за поддържането на основните функции на тялото.

Витамините D, А, Е и С имат най-голямо значение за добрия имунитет.

Редица проучвания показват ключовата роля на вит. D. Приемът на този витамин води до намаляване на заболеваемостта от COVID-19. Смята се, че повишаването на нивата на витамин D при пациенти би намалило смъртността от коронавирус наполовина.

Витамин D се образува в кожата под действие на слънчевите лъчи. Богати на витамин D са мазните риби (сьомга, тон, скумрия), черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите (печурки, манатарки, шийтаке), кравето масло и млечните продукти (прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал).

Направете си тест за нивата на витамин D в организма Ви и лекар да Ви препдише дозировката за оптимален имунитет.

Витамин А помага да се изградят антитела, които неутрализират патогенните, предизвикващите различни видове инфекции. Храни, богати на витамин А са черният дроб (основно телешки и пуешки), рибата, яйчният белтък, сиренето, ядките, тиквата, спанакът, морковите и много други.

Витамин Е е силен антиоксидант, който помага на организма да се справя с инфекциите. Храни, богати на витамин Е са ядки, спанак и различни видове семена.

Витамин С е важен антиоксидант, подсилва имунната система, подпомага пречистването на организма от токсини, а освен това участва в преработването на протеини и синтеза на невротрансмитери. Най-много витамин С се съдържа в чушки, домати, ягоди, цитруси, киви, карфиол, броколи, брюкселско зеле, зелени листни зеленчуци.

Сред микроелементите се открояват цинк и селен.

Цинкът притежава силно антиоксидантно действие. Подпомага имунната система и засилва нейната резистентност. Най-добрите източници на цинк са животинските продукти /яйца, месо/, гъбите, ядките, черният шоколад.

Селенът е мощен антиоксидант. Намира се в съвсем малки количества в организма, но неговата роля за здравето е огромна. Селенът ни е необходим за нормалната функция на имунната система и на щитовидната жлеза, както и подпомага метаболизма. Намалява оксидативния стрес (натрупването на токсини в организма ни, още познати като свободни радикали) и защитава тялото от сърдечни заболявания и рак.

Селен можем да си набавим от ядки, месо, черупчести мекотели, хайвер, омари, раци, скариди, черен дроб.

Отдавна са известни ползите за имунната система от екстрактите от различни растения. Смята се, че те играят важна роля и в битката срещу коронавируса.

Черният бъз съдържа антоцианини, които имат силно антивирусно, антибактериално и противовъзпалително действие.

Сокът от алое вера се извлича от вътрешността на листата на растението и съдържа много аминокиселини, витамини и минерали, на което се дължи благоприятният му ефект върху имунната система.

Астрагалът e растение от семейство бобови, чийто корен съдържа множество полезни вещества за човешкия организъм като сапонини, флавоноиди, полизахариди, гликозиди и други. Астрагалът активизира имунната система и има противовъзпалително действие.

Всички тези вещества могат да се приемат и под формата на фармацевтични продукти – лекарствени препарати и хранителни добавки, които се предлагат в аптечната мрежа в голямо разнообразие.

Как да се предпазим?

Гаргарата е познат и често прилаган способ за предотвратяване на заразяване и за лечение в домашни условия. Наскоро проведено изследване доказа, че гаргарата със солена вода облекчава симптомите, намалява продължителността на боледуването и намалява броя на заразените контактни лица, включително при зараза с коронавирус. Вероятно прекият контакт със солта е токсичен за вирусите. Възможно е също тя да се използва от клетките, за да синтезират хипохлориста киселина, каквато има в белината, и която убива вирусите.

Гаргара може да се прави и със сода за хляб, разтворена в хладка вода. Содата алкализира средата, което възпрепятства навлизането на вируса.

И, тъй като вирусът навлиза през лигавицата на носа и устата, след като се приберем у дома, е уместно да направим гаргара.

И накрая ще припомним златното правило на двете С – достатъчно сън и повече спорт. Физическата активност и сънят регенерират имунната система и помагат на организма да се възстановява след физическо и психическо натоварване.

Всеки човек има свой собствен имунитет. Никакви лекарства няма да повишат Вашия имунитет. Добра храна, режим, чист въздух, умерена активност и намаляване на стреса ще Ви доведат до Вашите оптимални нива на имунната система.