Представяне на кампанията Детска безопасност в ефира на БНР

В началото на юни стартира кампанията “Детска безопасност”. Тя ще продължи през целия месец юни и е част от инициативата на Респонса Превент за повишаване на културата по здраве и безопасност. Част от активностите са онлайн обучения, посветени на различни етапи, свързани със здравето и безопасността – от бременността до тийнейджърска възраст. Кампанията включва и онлайн обучение по първа долекарска помощ, а всички материали и събития ще бъдат свободно достъпни в онлайн каналите на организаторите.

“Започваме със съвети как да обезопасим дома, как да намалим рисковете или да ги елиминираме, как да направим ефективна комуникация с децата за тези рискове и ако не успеем да се справим, и все пак се случи инцидент, как да окажем първа долекарска помощ”, разказа идеологът на компанията Снежана Иванова и поясни, че всички материали са изцяло визуални.

Кампанията е насочена предимно към родителите, но заради визуалния си характер е подходяща и за децата. 

Подготвили сме много подробен чек лист, защото, когато става въпрос за обезопасяване на дома при идване на детенце, много от нещата не сме ги отчитали като опасност“, обясни Снежана и даде за пример стълбите, с които ние сме свикнали, но които е хубаво на обезопасим с решетка. Ако пък се преместим да живеем на село, е добре да разберем доколко водата е питейна и да се направи тест. 

Тя разказа и че всъщност “Ние си знаем” е най-често използваната фраза от родителите и чак когато стане инцидент, се оказва, че нещо не е обезопасено както трябва. Затова едно от най-важните неща при съветите за безопасност е ефективната комуникация.

Кампанията „Детска безопасност“ ще бъде с продължителност от пет седмици – през целия месец юни, като всяка седмица ще има конкретни теми, подходящи за различните възрасти. Стартът ще бъде даден с безопасността по време на бременност и ще включва обезопасяване на дома, безопасност за бременни и най-честите грешки, които се допускат в този период. През втората седмица темите ще са обърнати към безопасността на бебета и малки деца, като е включено и обучение по оказване на първа долекарска помощ.

През третата седмица акцентът ще бъде безопасност за ученици, а през четвъртата седмица ще бъдат дадени полезни съвети и за младежи в тийнейджърска възраст. През последната седмица екипът организаторите са подготвили кратка информация за безопасност при бедствия и аварии.
Още за кампанията – чуйте в звуковия файл.