Коронавирус

Коронавирус – подготовка на работното място

Този материал е предоставен на Респонса Превент от Доц. Катя Вангелова, Национален център по обществено здраве и анализи, Колабориращ център на СЗО по здраве при работа, за което и благодарим!

Подготовка на работното място за Коронавирус

През януари 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви огнището на ново коронавирусно заболяване в провинция Хубей, Китай, за критична ситуация в областта на общественото здравеопазване, пораждаща международна загриженост. СЗО заяви, че има висок риск от разпространение на коронавирусното заболяване през 2019 г. (COVID- 19) и в други страни по света.

СЗО и органите за обществено здраве по света предприемат действия за овладяване на огнището на COVID-19. Въпреки това дългосрочният успех не може да се приеме за даденост. Всички слоеве на нашето общество – включително бизнеса и работодателите – трябва да се включат, ако искаме да спрем разпространението на това заболяване.

Covid-19 и здравните работници

Как се разпространява COVID-19?

В случай че човек, който има Коронавирус, кашля или издишва, се отделят капчици заразена течност. Повечето от тези капчици попадат върху близки повърхности и предмети – като бюра, маси или телефони. Хората могат да се заразят с COVID-19 чрез докосване на замърсени повърхности или предмети – и след това да докоснат очите, носа или устата си. Ако стоят в близост до човек с COVID-19, те могат да се инфектират, като вдишват капки, изкашляни или издишани от заболелите. С други думи, COVID-19 се разпространява по подобен на грипа начин. Повечето лица, заразени с COVID-19, изпитват леки симптоми и се възстановяват. Някои обаче могат да развият по-сериозно заболяване и да се нуждаят от болнична помощ. Рискът от сериозни заболявания нараства с възрастта: хората над 40 години са по-уязвими от тези под 40 години. Хората с отслабена имунна система и с диабет, сърдечни и белодробни заболявания също са по- уязвими спрямо сериозни заболявания.

Обикновени начини за предотвратяване разпространението на COVID-19 на Вашето работно място

Мерките, изискващи малко средства, посочени по-долу, ще ви помогнат да предотвратите разпространението на инфекции на работното ви място, като настинки, грип и стомашни вируси, и да защитите вашите клиенти, изпълнители и служители.

Работодателите трябва да започнат с тези процедури сега, дори ако Коронавирус /COVID-19/ не е потвърден в общностите, където работят. Те могат да намалят загубените работни дни поради болест и да спрат или забавят разпространението на COVID-19, ако стигне до някое от вашите работни места.

  • Уверете се, че работните ви места са чисти и хигиенични
  • Повърхностите (например бюра и маси) и предметите (например телефони, клавиатури) трябва редовно да се избърсват с дезинфектант.

Защо? Замърсяването върху повърхности, докоснати от служители и клиенти, е един от основните начини за разпространение на COVID-19.

  • Насърчавайте редовното и цялостно миене на ръцете от служители, изпълнители и клиенти
  • Поставете дозатори с препарат за почистване на ръцете на видни места около работното място. Уверете се, че тези дозатори редовно се пълнят.
  • Поставяйте информационни табла, популяризиращи миенето на ръцете – попитайте за тях местния орган по обществено здраве или погледнете на сайта www.WHO.int.
  • Комбинирайте това с други мерки за комуникация, като предлагане на ръководства от служители по безопасност и здраве при работа, инструктажи по време на работни съвещания и информация по Интранет за насърчаване на миенето на ръце.
  • Уверете се, че персоналът, изпълнителите и клиентите имат достъп до места, където могат да мият ръцете си със сапун и вода.

Защо? Измиването убива вируса върху ръцете и предотвратява разпространението на COVID-19.

  • Насърчаване на хигиена на дихателната система на работното място.
  • Поставяне на информационни табла, насърчаващи хигиената на дихателната система. Комбинирайте това с други мерки за комуникация, като предлагане на ръководства от служители по безопасност и здраве при работа, инструктажи по време на работни съвещания и информация по Интранет и т.н.
  • Уверете се, че има налични обикновени хирургични маски за лице и/или хартиени кърпи на работните ви места за тези, при които се появи хрема или кашлица по време на работа, заедно със затворени кошчета за хигиенично изхвърляне на отпадъците.

Защо? Добрата дихателна хигиена предотвратява разпространението на Коронавирус /COVID-19/.

  • Съветвайте служители и/или контрагенти да се консултират съгласно националните препоръки за пътуване, преди командировка.
  • Информирайте своите служители, контрагенти и клиенти, че ако COVID-19 започне да се разпространява във вашата общност, всеки с дори лека кашлица или ниска температура (37,30 C или повече) трябва да остане у дома. Те също трябва да останат вкъщи (или да работят в къщи), ако им се е наложило да приемат лекарства, като парацетамол/ацетаминофен, ибупрофен или аспирин, които могат да прикрият симптомите на инфекция.
  • Продължавайте да комуникирате и популяризирате препоръката, че хората трябва да стоят вкъщи, дори ако имат само леки симптоми на Коронавирус /COVID-19/.
  • Поставяйте информационни табла с това съобщение на работните си места. Комбинирайте това с други комуникационни канали, често използвани във вашата организация или бизнес.
  • Вашите служби по трудова медицина, местният орган за обществено здраве или други партньори може да са разработили материали за кампании за популяризиране на това послание.
  • Пояснете на служителите, че ще могат да отчитат това време като отпуск по болест.

Имате предвид, когато пътувате вие и/ или вашите служители

Преди пътуване. Уверете се, че вашата организация и нейните служители разполагат с най-новата информация за областите, в които COVID-19 се разпространява. Можете да намерите това на:

  • Въз основа на най-новата информация, вашата организация трябва да оцени ползите и рисковете, свързани с предстоящите планове за пътуване.
  • Избягвайте да изпращате служители, които може да се изложат на по-висок риск от сериозно заболяване (напр. по-възрастни служители и такива с диабет, сърдечни и белодробни заболявания) в области, където COVID-19 се разпространява.
  • Уверете се, че всички лица, пътуващи до места, потвърждаващи Коронавирус /COVID-19/, са информирани от квалифициран специалист (например служба по трудова медицина, личен лекар или местен обществен здравен партньор).
  • Помислете за снабдяване на служителите, които ще пътуват, с малки бутилки (под 100 мл) дезинфектант на алкохолна основа. Това може да улесни редовната дезинфекция на ръцете.

Докато пътувате:

  • Насърчавайте служителите редовно да мият ръцете си и да стоят поне на метър от хора, които кашлят или кихат.
  • Уверете се, че служителите знаят какво да правят и с кого да се свържат, ако се чувстват зле по време на пътуване.
  • Уверете се, че вашите служители спазват инструкциите на местните власти, където пътуват. Ако местните власти им кажат например да не отиват някъде, те трябва да се съобразят с това. Вашите служители трябва да спазват всички местни ограничения за пътуване, движение или обществени мероприятия.

Когато вие или вашите служители се върнете от пътуване:

  • Служителите, завърнали се от район, където се разпространява COVID-19, трябва да се наблюдават за симптомите в продължение на 14 дни и да мерят температурата си два пъти на ден.
  • Ако развият дори лека кашлица или ниска температура (т.е. температура 37,30 С или повече), те трябва да стоят вкъщи и да се самоизолират. Това означава да се избягва близък контакт (един метър или по-близо) с други хора, включително с членове на семейството. Те трябва също да се обадят на своя личен лекар или на местния отдел за обществено здраве, като им предоставят подробности за последните си пътувания и симптоми.

Подготовка на вашия бизнес в случай, че COVID-19 бъде потвърден във Вашата общност

  • Разработете план какво да направите, ако служител се разболее и има съмнение за Коронавирус /COVID-19/ на някое от вашите работни места.
  • Планът трябва да обхваща настаняването на болния в стая или зона, където да бъде изолиран от другите на работното място, ограничаване на броя на хората, които имат контакт с болния, и свързване с местните здравни власти.
  • Помислете как да идентифицирате хората, които могат да бъдат изложени на риск, и да ги подкрепите, без да се слага стигма и дискриминация на работното място. Това може да включва лица, които наскоро са пътували в район, за който са докладвани случаи на заболяването, или друг персонал, за който има условия да се изложи на по-висок риск от сериозни заболявания (например при диабет, сърдечни и белодробни заболявания, по-напреднала възраст).
  • Уведомете местните органи по обществено здраве, че разработвате план и потърсете тяхното участие.
  • Популяризирайте редовно дистанционната работа в цялата организация. Ако е налице огнище на COVID-19 във вашата общност, здравните власти могат да посъветват хората да избягват градския транспорт и местата с много хора. Дистанционната работа ще помогне на бизнеса ви да продължи да работи, докато вашите служители остават в безопасност.
  • Разработете план за действие и непрекъснатост на бизнеса в извънредни ситуации за общностите, където вашият бизнес е действащ.
  • Планът ще ви помогне да подготвите вашата организация за случай на огнище на Коронавирус /COVID-19/ на работните места или общността. Може да важи и за други спешни здравни състояния.
  • Планът трябва да се занимава с това, как да поддържате бизнеса си дори ако значителен брой служители, изпълнители и доставчици не могат да дойдат до вашата бизнес организация – било поради местни ограничения за пътуване, или защото са болни.
  • Информирайте своите служители и изпълнители за плана и се уверете, че са запознати с това, което трябва да направят – или да не правят съгласно плана. Подчертайте ключовите моменти, като важност да останат далеч от работата дори ако имат само леки симптоми или е трябвало да приемат лекарства (напр. парацетамол, ибупрофен), които могат да замаскират симптомите.
  • Бъдете сигурни, че вашият план е насочен към психичното здраве и социалните последици в случай на потвърждаване на COVID-19 на работното място или в общността и предлагайте информация и подкрепа.
  • За малки и средни предприятия без вътрешнофирмен персонал за подкрепа на здравето и благополучието, разработете партньорства и планове със службите по трудова медицина и местните здравни и социални служби преди настъпване на ситуация.
  • Вашият местен или национален орган за обществено здраве може да бъде в състояние да предложи подкрепа и насоки при разработването на плана.

Запомнете:

Сега е моментът да се подготвите за Коронавирус /COVID-19/. Обикновените предпазни мерки и планирането могат да бъдат от съществена полза. Действията сега ще помогнат да защитите вашите служители и вашия бизнес.

Как да бъдем информирани:

Можете да намерите последната и най-нова информация от СЗО за това къде се разпространява COVID-19:

Съвети и насоки от СЗО относно COVID-19

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

https://www.epi-win.com/

Превод и адаптация от Национален център по обществено здраве и анализи, Колабориращ център на СЗО по здраве при работа

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *