По-чист въздух в училище и детската градина

Замърсяването на въздуха е един от най-големите проблеми и в същото време сериозно предизвикателство, което стои пред нас днес. Всички ние знаем това, но в тази статия искаме да обърнем внимание на значението на чистия въздух в сектор образование.

Децата са особено податливи на въздействието на лошото качество на въздуха. Поради факта, че прекарваме средно около 70% от времето си на закрито (процент, който се увеличава особено през последните години), сега е по-важно от всякога да обърнем внимание на качеството на въздуха в помещенията.

Нека се опитаме да обясним какво е чист въздух.

„Чист въздух“ е въздух, който не съдържа високи нива на замърсители и е безопасен за дишане. Въздухът с мръсотия и химикали е вреден за вдишване и може да причини широк спектър от здравни дефекти и проблеми.

Замърсяване на въздуха в помещенията: причини и опасности

Замърсяването на въздуха в закрити помещения е сериозна глобална опасност за здравето. В резултат на изгарянето на изкопаеми горива във въздуха има много прахови частици, азотни оксиди, въглероден оксид, серен диоксид и много други опасни замърсители, които са вредни за здравето.

Може би обаче най-очевидната, но и често пренебрегвана форма на замърсяване на въздуха в помещенията идва от самите нас, като човешки същества и от въглеродния диоксид, който произвеждаме докато дишаме. Това означава само едно – когато има голямо струпване на хора в  офиси, училища и други затворени пространства – ефектите от лошата вентилация наистина могат да станат сериозни.

Други често срещани замърсители на закрито идват от тютюневия дим, радон, плесени и алергени, възникващи от влажни или лошо вентилирани сгради и водопроводни течове, прахови акари и летливи органични съединения (ЛОС).

Те се отделят като газове от хиляди различни продукти като бои и лакове, принтери и фотокопирни машини, занаятчийски материали, масла за готвене, строителни материали и хлорирана питейна вода – всичко това, което се среща в училищата и детските градини.

Според Световната здравна организация заболявания като хронична обструктивна белодробна болест и рак на белия дроб се дължат на замърсен въздух в закрити помещения. Съществуват и доказателства за връзки между замърсяването на въздуха в помещенията и ниското тегло при раждане, туберкулозата, катарактата, рака на назофаринкса и ларинкса.

Лошата вентилация, близостта на толкова много сгради до оживени пътища и все още неизвестни опасности от пластмаси и почистващи продукти са примери за източници на замърсяване на въздуха в затворени помещения, които трябва да бъдат третирани.

Защо чистият въздух е толкова важен за училищата и детските градини?

Проучванията са доказали, че чистият въздух в класната стая може да намали отсъствията на учениците поради заболяване с 3,4%. Въпреки че това може да изглежда ниска цифра, прилагана в световен мащаб, тя се изразява в милиони.

Изследвания от Университета в Рединг показват пряка връзка между условията на околната среда в класните стаи и когнитивното представяне на учениците. Изследването установи, че условията за качество на въздуха в 35% от часовете в класната стая са неподходящи за целта, като учениците и учителите са изложени на концентрации на въглероден диоксид до 3,5 пъти над препоръчителните средни нива. В 8-те тествани училища бяха изследвани паметта и времето за реакция на децата и беше установено, че и двете са били по-лоши, когато са изложени на по-високи нива на въглероден диоксид в класните стаи.


Добри практики за по-чист въздух в затворени помещения

Поддържането на помещенията чисти може да звучи като нещо просто, но ефективността на това често се подценява. Прахосмукачките, които използват специализирани филтри, могат да бъдат особено ефективни, като помагат да се избавим от концентрациите на олово, токсини като бромирани огнезащитни химикали, алергени като цветен прашец, пърхот на домашни любимци и прахови акари.

Намерете правилния баланс между влажност и вентилация

Влагата е среда за размножаване на бактерии, мухъл и дар за прахови акари и комари. Влажността при около 30%-50% ще ги държи под контрол. Осушител (и климатик през топлите месеци) намалява влагата и помага за контролиране на алергените. Въпреки че климатиците не са перфектни, те са плюс за тези, които страдат от алергии.

Много уреди за готвене имат вентилатори. Използвайте ги, но също така отворете прозорец, когато готвите. Прекомерното поливане на стайни растения добавя повече влага към въздуха, както и сушенето на пране вътре.

Проветрявайте редовно помещенията

Застоялият въздух носи със себе си не само лоши миризми. С него дишате повече вредни вещества. Дори да вярвате, че въздухът навън също е мръсен, проветряването на помещенията е едно от задължителните неща, които трябва да правите всеки ден.

Когато проветрявате, въздухът циркулира и в стаята ви идва нов, свеж въздух, който до някъде елиминира замърсителите като мухъл, прах, въглероден оксид.

Инвестирайте в качествен пречиствател на въздуха

Един от най-добрите и най-лесните начини да поддържаме въздуха чист и свеж, е като използваме висококачествен пречиствател на въздух, с максимално висок клас ХЕПА филтър. Пречиствателите на въздух засмукват замърсения въздух, прекарват го през няколко видове филтри и освобождават чистия въздух обратно в помещението.

Сложете растения в помещенията

NAASA и Асоциираните ландшафтни изпълнители на Америка са изучавали стайните растения като начин за пречистване на въздуха в космическите съоръжения. Техните изследвания демонстрират няколко растения, които филтрират обичайните летливи органични съединения (ЛОС), като много стайни растения могат да премахнат до 87% от въздушните токсини за 24 часа.

Известно е, че „белите дробове“ на природата рециклират вода и въздух. Ензимите в листата на растенията работят заедно с корените, за да разграждат токсичните химикали до нетоксични компоненти, които могат да бъдат използвани от растението, докато листните растения са невероятно ефективни при премахването на праха от работната и домашната среда.

“Безопасно училище” и “Безопасна детска градина” са тематични продукти на Респонса Превент, които включват всички необходими документи и сертификати, според изисквания на българското законодателство и Инспекцията по труда, във връзка със здравословните и безопасни условия на труд.

За нас “Безопасно училище” и “Безопасна детска градина” не са просто стандартни пакети с услуги по трудова медицина. За нас „Безопасно“ е инициатива, чрез която прилагаме най-добрите световни практики и стандарти за повишаване здравето и безопасността на вашия екип и децата, за които се грижите.

Тази статия е част от кампанията на Респонса Превент Target Zero, която има за цел да подпомогне детските градини, училищата и университетите да се справят с предизвикателствата по време на пандемията.