Безопасност при сезонна работа на открито

Този тип дейности се отличават с редица предимства като чист въздух, физическа активност и удоволствието от простора. Такъв труд крие и определени рискове за здравето и безопасността на работниците.  Запознайте се с някои от най-често срещаните фактори, свързани със сезонната работа на открито.  Представяме ви някои най-добри практики за преодоляването им.

Високи температури

Топлинният стрес е често срещан рисков фактор, особено през летните месеци. Работниците,  изложени на високи температури и влажност   в продължителни периоди от време, могат да изпитат симптоми като умора, замаяност и гадене.   В  тежки случаи  се стига до  изтощение или топлинен удар.

За да предотвратят стреса от жегите, работниците трябва да правят чести почивки в сенчести или климатизирани зони. Също така и  да пият много вода и да носят светли, широки дрехи по възможност от естествени материи. Работодателите трябва да осигурят обучение относно признаците и симптомите на топлинния стрес, както и достъп до вода, сянка и редовни почивки.

Слънчева светлина

Това е често срещан риск, свързан със сезонната работа на открито. Особено  опасен е за работници, които прекарват продължителни периоди от време на пряка слънчева светлина. Излагането на ултравиолетова (UV) радиация  може да причини увреждане на кожата като слънчево изгаряне, преждевременно стареене и  повишава риска от раково кожно заболяване.

Работещите трябва да носят защитно облекло като ризи с дълги ръкави и шапки с широка периферия. Също така и да нанасят слънцезащитни продукти с фактор  минимум (SPF) 30 или по-висок. Работодателите следва да осигурят   подходящите козметични продукти и да насърчават работниците да го използват редовно. Също и да предлагат престой на сянка  за почивка.

Ухапвания и ужилвания от насекоми

Работещите  на открито  са изложени на риск, особено през летните месеци, когато летящите са най-активни. Ухапванията и ужилванията от насекоми могат да причинят сърбеж, болка, подуване и в някои случаи алергични реакции.

За да предотвратят такива случаи, работниците трябва да носят ризи и панталони с дълги ръкави, да използват репеленти. Необходимо е  и да избягват да ползват парфюми или други ароматизирани продукти, които могат да привлекат насекоми. Работодателите трябва да осигурят репелент  и да насърчават работниците да го използват редовно. Може да проведат  обучение за разпознаване и реакция на ухапвания и ужилвания от насекоми.

Мускулно-скелетни травми

Сезонната дейност на открито често включва интензивен физически труд. Той може да изложи  на риск от мускулно-скелетни наранявания като навяхвания,  разтежения и фрактури. Работниците,  които вдигат тежки предмети, могат да използват електрически инструменти за товари. Когато  изпълняват  такива повтарящи се задачи,  са изложени на специфичен риск.

За да предотвратят наранявания на опорно-двигателния апарат, работещите трябва да използват правилните техники за повдигане, да правят чести почивки. Също така и да разнообразяват  дейностите си, за да избегнат прекомерното натоварване на определени мускулни групи. Работодателите трябва да осигурят обучение за правилни техники за повдигане и ергономични практики. Необходимо и да  осигурят лични предпазни средства като ръкавици и предпазни очила.

Сезонната работа на открито  е свързана с много предимства, но също така води и до редица рискове за здравето и безопасността на работниците. Когато предприемат стъпки за предотвратяване на топлинен стрес, прекомерно излагане на слънце, ухапвания и ужилвания от насекоми и мускулно-скелетни наранявания, служителите и работодателите се грижат за   безопасната и здравословна среда. Ръководителите трябва да осигурят обучение, лични предпазни средства и достъп до вода, сенчести пространства и възможност за  почивки. Така ще помогнат на работниците да бъдат в безопасност и наистина здрави по време на работа.