Съвети за безопасно каране на велосипед (Инфографика)

Карането на велосипед е едно от най-върховните изживявания на открито, най-добрият начин да се насладите на времето навън с приятелите или семейството си. И тъй като имаме желание повече хора да се придвижват на две колела, решихме да създадем този материал с правила и съвети за безопасно каране на велосипед в градски условия.

На първо място много важна е екипировката на колоездача. Запомнете: носенето на каска, светлоотразителна жилетка и други предпазни средства са необходима защита.

Подходяща велосипедна каска може значително да намали риска от увреждания в случай на падане или сблъсък. Каската работи чрез абсорбиране на силата при удар, така че ако сте претърпяли инцидент, каската трябва да бъде заменена, дори да е без видими повреди.

Леките автомобили са най-голямата опасност за всеки велосипедист. За да предотвратите неприятните инциденти, свързани с тези превозни средства е задължително да носите яке или светлоотразителна жилетка, така когато светлината грее върху вас, тя ще се отрази обратно към шофьора на колата зад вас и той ще знае, че трябва много да внимава.

Специализирана зимна екипировка, предлагана във велосипедните магазини, е най-добрият вариант за оптимална защита на тялото през зимата. Термо-бельото е част от зимната екипировка, която е препоръчителна при редовно каране. Затова, ако нямате възможност за цялостно специализирано облекло, носете термо-бельо под обичайното облекло. Лицето и пръстите на ръцете са най-уязвими от студения вятър. Снабдете се с очила, ръкавици, шал и подходящи обувки, които осигуряват оптимална защита от вятър и студ.

Колоезденето в градски условия е участие в пътното движение и трябва да бъде отговорно! Законът за движение по пътищата ни задължава да спазваме някои правила.

Всеки велосипед трябва да има изправни: спирачки, звънец и да няма друг звуков сигнал, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад, допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад, бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата. Водачът на велосипед е длъжен също така да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство, да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство. Да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него, да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението, да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци.

Винаги е по-сигурно да караш с някого, когото да наблюдаваш и който да наблюдава и да се грижи за теб , особено в големия град.

Най-основната причина, заради която хората често падат от колелата си е, че те не са с подходящия за тях размер – или са прекалено малки, или прекалено големи. Затова изборът на колело според размера е от изключителна важност. За да бъде правилен той обаче, е трябва да сте наясно с някои основни правила: между краката и рамката на велосипеда трябва да има разстояние не повече от 5 см; седалката трябва да е хоризонтална; височината на седалката – да бъде така нагласена, че краката да са леко свити в коляното, без да се напрягат, дори когато детето се опитва да ги изпъне напълно; височината на кормилото трябва да е точно колкото е и тази на седалката.

Когато не сте ползвали колелото повече от 2 месеца е добре да проверите дали всичко е изправно. Ето и най-основното, което да погледнете:

– Уверете се, че гумите са напомпани добре и че не са износени.

– Гумите са първите неща, които предизвикват проблеми, особено когато се спуснем надолу по хълма.

– Проверете дали спирачките работят, поради същата причина с хълма, а и други изпречващи се внезапно на пътя ви обекти – животни, хора, малки деца.

– Проверете дали веригата е наред и е добре смазана

Тези съвети са съвсем лесни и простички за спазване, но ще ви помогнат да направите карането на велосипед спокойно и незабравимо преживяване всеки път!