Безопастна работа в склад при студено време

Отделните сезони крият  различни опасности и работещите в складови помещения следва да ги познават. Ако топлината е проблем през лятото, по-ниските температури могат да причинят затруднения и рискове  през зимата. За да защитите себе си и колегите си през този сезон, следвайте тези пет съвета за безопасност.

Поддържайте пътеките чисти

Веднага щом температурата падне близо до нулата, внимавайте за лед. Чистият или черният лед могат да бъдат особено опасни. Дори когато настилката изглежда суха, тя може да бъде покрита с тънък и хлъзгава горен слой. За да предотвратите инциденти като  подхлъзване, спъване и падане, изгребвайте снега и леда от пътеките възможно най-бързо. Поръсете с каменна сол или други размразяващи средства по тротоарите и паркингите в студените сутрини и вечери.

Маркирайте опасните зони

Ако видите заледено място, използвайте знаци, конуси или барикади, за да го блокирате.  Докато вие или някой друг се опитва да отстрани проблема предпазвате и всички останали. Ако някой разлее течност на открито в студен ден, тя ще се превърне в лед.  Действайте незабавно да го премахнете.

Внимавайте и се оглеждайте

Бъдете готови за лед веднага щом термометърът достигне около нула градуса. Вървете внимателно и не пъхайте ръцете си в джобовете. Трябва да можете да се хванете, ако  залитнете и падате. Ако забележите чист лед, поемете по друг маршрут. Например, стъпете през тревата, вместо да останете на тротоара.  Когато повърхностите изглеждат хлъзгави, избягвайте да носите тежки или обемни товари в зоната. Ако носите  предмети в ръцете си, може да ви е по-трудно да запазите равновесие.

Носете подходящи обувки

Вашият работодател може да ви помоли да носите специални обувки, които не се хлъзгат и пързалят. Често хлъзгавите повърхности ви изненадват. Подходящите обувки предлагат друго ниво на защита. Потърсете информация за предлаганите такива артикули.

Обличайте се според времето

Една от най-големите заплахи за здравето по време на по-студено време е хипотермията. Това се случва, когато някой губи топлина по-бързо, отколкото може да произведе. В резултат общата телесна температура пада. Дори температурата  да не  е под нулата, пак може да настъпи хипотермия. Хората изпадат в  това състояние,  ако времето е влажно и/или ветровито. За да се предпазите, носете топли и подходящи дрехи. Това може да включва пуловер, полар, палто, дъждобран, шапка, шал, панталон с подплата и/или ръкавици. Също така имайте предвид признаците на хипотермия като треперене, повърхностно дишане и слаб пулс. Ако смятате, че някой е в опасност, незабавно потърсете медицинска помощ.

Зимата е тук със своите предизвикателства. Когато ги познавате и преодолявате с помощта на гореописаните мерки ще сте подготвени и по-защитени.