8 съвета по време на дистанционното обучение

Адаптацията се превърна в актуална тема за 2020 г., тъй като трябваше да се научим да живеем в свят различен от този, с който бяхме свикнали преди пандемията.

Онлайн обучението се превърна в нова норма за децата по целия свят, криеща здравословни и психологически рискове. В дългосрочен план, този тип обучение не е добро решение за придобиване на различни умения, както е в прякото общуване и социализация. Обучението вкъщи крие и здравословни рискове. Независимо дали детето седи пред компютъра по време на онлайн часовете или пише домашните си, за децата от всички възрасти е важна правилната стойка. Тя помага да се предпази гръбначния стълб.

Ергономичността на работното място по време на дистанционно обучение, е другия фактор за приспособяване на средата и за ограничаване излагането на физически стресори, които могат да доведат до дискомфорт или нараняване. Докато ергономичността е класически свързана с работното място, сега на много от нас се налага да работят от кухненската маса. За някои деца в училищна възраст, може да се окаже, че са в подобна позиция, по време на дистанционното обучение.

Ето няколко съвета, как да предпазите своето дете.

  1. Изберете пространство, посветено на ученето

Изберете пространство, свободно от други стимули, като например телевизор, който е свързан към система за видеоигри.

  1. Всичко наблизо

Подредете редовно използваните материали като химикалки, моливи, бележници и калкулатори от двете страни на компютъра и достатъчно близо, където ученикът не трябва да се навежда напред, за да ги достигне.

  1. Правилна стойка

Следвайте същите правила за правилна стойка, като тези за възрастни. Важно е постигането на ергономична позиция, като детето трябва да седи с лакти, ханш и колене, всички свити под ъгъл от 90 градуса. Липсата на опора за ръцете, може да доведе до напрежение в мускулите и по-тежки травми. Краката трябва да са подпрени на твърда повърхност, а не да висят във въздуха. Екраните или материалите за четене трябва да са точно пред тях, на една ръка разстояние и на нивото на очите, за да се избегне прекалено гледане надолу и напрежение на мускулите на врата. 

  1. Използвайте подпори, за да направите корекции

Повечето мебели не са изградени с оглед на пропорциите на децата. Ако нямате в дома си бюра, столове и маси с детски размери, работете с това, което имате. Кутия или кош за пране могат да осигурят подложка за краката. С възглавница на стола, може да повдигнете детето до правилната височина. Ако се използва преносим компютър, сложете го на подходяща височина за ученика, който го използва. Добавете и външна мишка. Ако екранът изглежда твърде нисък, помислете дали да не използвате кутия или няколко книги за да го повдигнете.

  1. Насърчавайте честите почивки

За разлика от възрастните, които издържат много повече на едно място, за децата това е доста трудно. Изградете много почивки за движение в ежедневието и им напомняйте за тях. Когато седите и работите дълго време на компютър, обикновено се препоръчва да ставате от мястото си на всеки 30 минути и да се раздвижвате. Разтягането е едно от най-добрите неща, които човек може да направи, ако определени части от тялото му се използват за повтарящи се движения. Разтягането също влияе положително върху притока на кръв и може да помогне на ученика ви да е ангажиран през целия ден.

  1. Избягвайте напрежението в очите

Докато тялото може да се умори, седейки на едно място твърде дълго, очите също могат да се уморят. Насърчавайте ученика си да отклонява погледа си от екрана на всеки 20 минути и да се взира във възможно най-отдалеченият обект за поне 20 секунди. Това помага да се избегне напрежението в очите.

  1. Добро осветление

Ако осветлението в работното пространство не е достатъчно, опитайте да добавите лампа наблизо или да регулирате щорите в стая.

  1. Разнообразни позиции при най-малките

Както всеки, който е прекарал време около дете, знае, че често се намира в пози, които не биха се харесали на повечето възрастни. Задържането дълго време в една поза при най-малките е голямо изпитание. Ако искат да учат, лежейки по корем, коленичили на пода на масичка за кафе или седнали на пода и облегнати на стената с изправени крака пред тях, оставете ги. Просто се уверете, че техните материали за четене или писане са правилно разположени, за да се избегне напрежение във врата.

Да останеш у дома си е ново предизвикателство за всички. На децата им липсват приятелите, учителите и ежедневието им. Не забравяйте, че всички сме в една и съща ситуация. Затова радвайте се на прекараното време заедно, вместо да се стресирате за неща, които не са под ваш контрол. Така всичко ще бъде по-лесно.