Koronavirus, responsa Prevent

Коронавирус – Онлайн обучение като оръжие за борба

Преди няколко дни СЗО стартира онлайн обучение за ткриване, предотвратяване, реагиране и контрол на новия коронавирус.

Вече повече от 38 000 души по целия свят са получили достъп до обучението и експертизата на СЗО.

Учебният екип на Програмата за здравни ситуации на СЗО работеше с технически експерти за бързото разработване и публикуване на онлайн курса на 26 януари – 4 дни преди епидемията от 2019-nCoV да бъде обявена за извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване.

Приблизително 3000 нови потребители се регистрират за обучението всеки ден от неговото лансиране, което демонстрира високото ниво на интерес към вируса сред здравните специалисти и широката общественост. Освен това повече от 200 000 души са гледали встъпителното видео към курса в YouTube.

Безплатният учебен ресурс е достъпен за всеки, който се интересува от нов коронавирус в отворената платформа за обучение на СЗО за спешни случаи, OpenWHO.org. Платформата е създадена преди 3 години, имайки предвид спешни случаи като nCoV, при които СЗО ще трябва да достигне до милиони хора по целия свят с достъпни учебни материали в реално време.

Онлайн обучението – озаглавено „Възникващи респираторни вируси, включително nCoV: методи за откриване, профилактика, реакция и контрол“ – в момента се превежда на всички официални езици на ООН.

Ето линк към обучението – https://openwho.org/courses/introduction-to-ncov

„Нашата работа е да работим със здравни експерти, за да предоставим знания бързо и достъпно. Така ще бъде най-полезно за здравните работници, обществото и нашия персонал“, казва Хайни Утунен, която ръководи OpenWHO за Програмата за здравни ситуации на СЗО на СЗО. „Нашата онлайн платформа – OpenWHO – вече е достъпна за потребители от всяка страна на земята, предоставяйки повече от 60 курса на 21 езика. Предоставянето на обучения на местния език на респондентите е наистина важно, особено при спешни случаи “.

WHE инвестира в обучение и обучение за засилване на готовността и реагиране в реално време при спешни случаи със здравето. Програмата разработи своята първа стратегия за учене през 2018 г. и разполага с малък специализиран отдел за обучение и развитие на капацитета, който позволява на WHE бързо да развива обучения и да получава ноу-хау на тези, които най-много се нуждаят от него на първа линия.

Източник: Информацията е предоставена от сайта на Светозната здравна организация – www.who.int