Какви са кожните заболявания, свързани с работата?

Проблемите с кожата, свързани с работата са много чести. Те могат да се случат на повечето работни места, въпреки че се случват повече в някои високорискови работни места. Те могат да струват много, не само за страдащите хора (което може да доведе до прекратяване на кариерата им), но и защото могат да бъдат тежест за работодателите, поради отсъствие на служителите по болест, разходи за набиране и обучение на нов персонал и компенсации.

Какви са проблемите на кожата, свързани с работата?

Проблемите на кожата, свързани с работата, се причиняват или се влошават от излагането / влизането в контакт с вещества като различни химикали, както и чрез влажни ръце за дълги периоди от време. Дерматитът  е най-често срещаният проблем в предприятията, но уртикарията, честото излагане на слънцето и ракът на кожата също са сериозни проблеми.

Какво трябва да направим?

Добрата новина е, че въпреки че тези проблеми са често срещани, те могат да бъдат предотвратени. Има прости, рентабилни стъпки, които работодателите и работниците могат да предприемат, за да избегнат проблеми с кожата по време на работа и да ги управляват, ако се случват, като използват подхода “Avoid, Protect и Check”.

Дерматит

Какво е дерматит?
Дерматитът е състояние на кожата, причинено от контакт с нещо, което я дразни или причинява алергична реакция. Обикновено се случва, когато дразнителят докосне кожата, но не винаги.

Как изглежда?

Ако погледнете снимки на кожата, която има дерматит, можете да видите един или всички от тези признаци:

 • червенина
 • лющене
 • мехури
 • сълзене
 • подуване

Какво е усещането?

Човек, който има дерматит, може да изпита симптоми на сърбеж и болка. Признаците и симптомите на това състояние могат да бъдат толкова лоши, че страдащият да не може да продължи да работи.

Какво причинява дразнещ контактен дерматит?

Той може да настъпи бързо след контакт със силен дразнител, или за по-дълъг период от многократен контакт с по-слаби дразнители. Дразнещите вещества могат да бъдат химични, биологични, механични или физически. Повтарящият се и продължителен контакт с вода (напр. повече от 20 пъти миене на ръцете или влажни ръце за повече от 2 часа на смяна) също може да предизвика дразнещ дерматит.

Какво причинява алергичен контактен дерматит?

Това може да се случи, когато страдащият развие алергия към веществото. Веднъж щом някой има чувствителност към определено вещество, има вероятност това да стане постоянен проблем и всеки контакт с кожата с това вещество ще предизвика алергичен контактен дерматит. Често сенсибилизаторите на кожата също са дразнители.

Уртикария

Уртикария е състояние на кожата, причинено от контакт с нещо, което я дразни или причинява алергична реакция. Контактната уртикария е различна от дерматит. В частност, обикновено се появява бързо след контакт с кожата и изчезва отново в рамките на часове. Чести причини за уртикария са:

 • латексни протеини в латексови ръкавици за еднократна употреба;
 • някои храни (например картофи, риба, месо);
 • студ или топлина.

Какво е усещането?
Някой, който има уртикария, може да страда от сърбеж, изтръпване или усещане за парене на мястото на обрива.

Рак на кожата

Ракът на кожата е един от най-често срещаните видове рак. Най-често причините за ракови заболявания, свързани с работата, са:

 • ултравиолетова светлина (главно се причинява от естествена слънчева светлина, не е задължително да е обвързано с работата, но е фактор за тези, които работят на открито);
 • ултравиолетова светлина от солариуми (където може да има риск за операторите на солариума и техните служители);
 • някои химикали (като полициклични ароматни въглеводороди [PAHs] от катран, катран и нерафинирани минерални масла);
 • йонизиращо лъчение (напр. от радиоактивни вещества и рентгенови лъчи).

Някои вещества могат да проникнат през кожата и да причинят рак в други части на тялото.

Как изглежда?

Съществуват редица признаци, свързани с рака на кожата, например люспене на кожата, твърда кожа, червена точка или петно, язва, нова бенка или парче кожа, което кърви, сълзи или има коричка.

Работници, които работят навън и биват излагани на слънце

Какъв е проблемът?

Твърде много слънчева светлина е вредна за кожата ви. Тенът е знак, че кожата е повредена. Увреждането се причинява от ултравиолетови (UV) лъчи при слънчева светлина.

Кой е изложен на риск?

Ако работата ви е свързана с престой на открито дълго време, кожата ви може да бъде изложена на повече слънце, отколкото е здравословно за вас. Работниците на открито, които биха могли да бъдат изложени на риск, включват работници от селското стопанство или строителните работници, търговците на пазара, работещите на открито и някои служители в обществения сектор. Ако имате естествено тъмна кожа, вие сте по-малко застрашени от рак на кожата, въпреки че има и такива случаи. Следователно, когато слънчевата светлина е интензивна, би било разумно да следвате указанията по-долу, за да се предпазите. Трябва да внимавате, ако имате:

 • светла кожа или кожа с лунички, която изгаря и става червеникава, преди да потъмнее;
 • червена или светла коса и светло оцветени очи;
 • голям брой бенки.

Какви са вредните ефекти?

В краткосрочен план дори леко зачервяване на кожата от излагане на слънце е признак на увреждане. Слънчевите изгаряния могат да образуват мехурчета по кожата и да я обелят. Възможно е да възникнат дългосрочни проблеми. Твърде много слънце ускорява стареенето на кожата, което я прави на петна и набръчкана. Най-сериозният ефект е повишен вероятност за развитие на рак на кожата.

Какво можете да направите, за да се защитите?

 • Не събличайте дрехите си.
 • Носете шапка с периферия или шапка, която покрива ушите и задната част на главата.
 • Останете в сянка, когато е възможно, по време на почивките си и особено по време на обяд.
 • Използвайте слънцезащитен крем с висок фактор от най-малко SPF15 върху всяка открита зона на тялото ви.
 • Пийте много вода, за да избегнете дехидратация.

Редовно проверявайте кожата си за необичайни бенки или петна. Потърсете лекар веднага, ако откриете нещо, което се променя по форма, размер или цвят, сърбеж или кървене.

Алергии към латекс

Какво е латекс от естествен каучук?

Естествен латекс от каучук (NRL) е млечна течност, получена от дървото Hevea brasiliensis, което се отглежда широко в Югоизточна Азия и други страни. НРЛ е неразделна част от хиляди ежедневни потребителски и здравни продукти. Както при много други натурални продукти, латексът съдържа протеини, към които някои хора могат да развият алергия.

Латексни алергии

Протеините от естествен каучуков латекс (НРЛ) имат потенциала да причинят астма и дерматит. Възможни са също така и по-сериозни алергични реакции, като анафилаксия. Протеините, присъстващи естествено в NRL, причиняват алергии или чрез директен контакт с кожата, или чрез вдишване на прах от прахообразни ръкавици от латекс.

Кой е най-изложен на риск?

Най-рискови от НРЛ са:

 • лица, изложени на НРЛ редовно в професии, в които често се използват ръкавици за еднократна употреба, напр. работници в автомеханиката, заведенията за хранене, фризьорството и електрониката;
 • индивиди, подложени на множество хирургични процедури (някои проучвания съобщават, че до 65% от децата на Spina Bifida са чувствителни към НРЛ);
 • индивиди с анамнеза за някои хранителни алергии, като банан, авокадо, киви и кестен;
 • лица с атопична алергична болест (около 30 – 40% от населението на Обединеното кралство);
 • физически лица, изложени на НРЛ редовно, напр. работници в автомеханиката, търговията с храна и електрониката.

Смята се, че около 1-6% от общото население е потенциално чувствително към НРЛ, въпреки че не всички сенсибилизирани индивиди развиват симптоми.

Работодателите трябва внимателно да обмислят рисковете при избора на ръкавици на работното място, поради важността на латексовите ръкавици като източник на експозиция на НРЛ протеини.

В обобщение, това означава да вземете решение дали защитните ръкавици трябва да бъдат използвани за конкретните задачи. Когато се взема решение за избор на ръкавици, работодателите трябва да вземат предвид всички фактори.

Ако са необходими защитни ръкавици, те трябва да са подходящи. Това означава, че те осигуряват адекватна защита срещу опасността и са подходящи за ползвателя, работата и средата, в която се използват. Това е необходимо, за да се вземе решение за най-подходящия тип ръкавици, например за еднократна употреба или за повторна употреба, и за материала, от който са произведени.

 • Латексните ръкавици за еднократна употреба трябва да бъдат с ниско съдържание на протеини и без прах.
 • Индивиди със съществуваща алергия към НРЛ протеини трябва да вземат мерки за избягване на латекса и не трябва да използват латексови ръкавици за еднократна употреба или за повторна употреба. Следователно работодателите трябва да предоставят ръкавици от алтернативен материал.

Разберете с какво работят вашите служители по време на работа и намалете вредните контакти на кожата с различни препарати и химикали. 

Някои продукти съдържат вещества, които могат да увредят кожата или да проникнат в тялото чрез контакт с кожата. Етикетът на продукта или информационният лист за безопасност трябва да ви информират дали това е така.

Не всички вредни вещества влизат в етикетирани контейнери. Вещества могат да се генерират по време на работа (напр. дървесен прах от шлайфане, дим от спойка). Не забравяйте, че обработката на някои „естествени“ вещества като храни и цветя също може да предизвикат кожни проблеми. Ако не сте сигурни дали дадено вещество, изхвърлено по време на работен процес, или естествено вещество, което обработвате, е вредно, можете да получите помощ от различни източници.

Продължителен или чест контакт с вода, особено в комбинация със сапуни и детергенти, може да причини дерматит. „Мокра работа“ е терминът, използван за описание на задачи на работното място, които могат да причинят това. Ако работата им включва контакт с кожата като този, можете да предприемете прости стъпки, за да намалите риска и да предотвратите проблеми с кожата.