Задължително носене на маски на обществени места

Заповедта е отменена. Очакваме нейното потвърждение!

От 30.03.2020 със Заповед № РД-01-168 на министъра на здравеопазването. Заповедта гласи – Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места.

Заповедта влиза в сила от 30.03.2020 г.

От заповедта стара ясно, че всички граждани са задължение да носят маски на всички открити или закрити обществени места. За неспазване на заповедта ще се налага глоба в размер от 5000 лева.

Какво е обществено място?

В българското законодателство няма ясен списък с местата определени като обществени. В тази връзка правим едно уточнение, че нашето пределение и списък може да не са изчерпателни.

Обществени места са всички градски, бизнес съоръжения (паркове, улици, автобусни спирки, гари), всички институции, които предоставят обществени услуги, болници, клиники, аптеки, училища, университети, колежи, детски градини, различни услуги също се позовават на това определение. Също така търговски обекти, кина, театри, предприятия за производство, съхраняване и търговия с храни масови събирания и други места където може да има събиране на хора. Сигурно пропускаме много, но е важно да се знае цялостната картина.

Ние от Респонса Превент, в качеството си на консултант по здраве и безопасност Ви съветваме да носите маска винаги когато сте извън дома си и имате контакт с хора.

В интернет пространството се завъртяха два важни въпроса – Друг закон забранява носенето на елементи покриващи лицето и СЗО не препоръчва носенето на маски от здрави хора.

Важно е да се знае, че Закона за извънредните мерки в момента стой над другите закони и първо се гледа той. Относно перпоръките на СЗО ние в Респонса Превент смятаме, че са правилни, но трябва да се зпазват законите на България. В периодът на извънредно положение заповедта на министъра на здравеопазването има силата на закон.