Безопасност през зимата

Безопасност през зимата – Намали скоростта

Безопасност през зимата  – метеорологичните условия се променят бързо.

Дори и най-уверените шофьори са изложени на риск при опасни пътни условия. Забавете скоростта и карайте с безопасно.

В ЕС, както и в България шансовете да бъдем ранени или убити при инцидент с моторни превозни средства се увеличават драстично през зимния сезон.

Шофиране за работа

За тези, които карат за работа, ноември, декември, януари и февруари са най-опасните месеци. Почти 35% от всички трудови злополуки, довели до нараняване и загуба на време, възникват през тези четири месеца.

Превключи на зимен режим

В зависимост от това къде пътувате зимните условия на пътя се различават – от сняг и лед на север и високи планински проходи, до дъжд и мъгла, които често се срещат в долините. Водачите трябва да се подготвят за възможността за променящи се пътни и климатични условия и да се адаптират.

Всички шофьори трябва да се подготвят сега, за да са в безопасност през зимния сезон:

  • Не тръгвайте – Ако условията са лоши, отложете пътуването си, ако е възможно.
  • Планирайте пътуването си – Ако трябва да пътувате, проверете пътните и климатичните условия и изберете най-безопасния маршрут. Дайте си допълнително време, за да стигнете до местоназначението си, за да избегнете бързането, и имате план за спешна помощ, ако изпаднете в беда.
  • Подгответе автомобила си – Сложете комплект от четири съвпадащи зимни гуми и запазете авариен комплект в автомобила си. Всяка година не забравяйте да предоставите на вашия автомобил преглед преди сезона за поддръжка.
  • Намалете скоростта и карайте според условията на пътя – Дори и най-уверени и подготвени шофьори са изложени на риск в опасни пътни условия. Намалете скоростта, за да отговаряте на условията на пътя и да поддържате безопасно разстояние /най-малко четири секунди/ между вас и предния автомобил.

Респонса Превент Ви желае щастлива и безаварийна зима! Въдете внимателни – условията бързо се променят.

Безопасност през зимата